Articole

07 iulie 2025

Cum dovedești că nu minți, când adevărul tău pare imposibil?

Oricât de neverosimil ar părea, ceea ce urmează e complet adevărat. Dintre toate poveștile amuzante pe care le știu, asta e probabil cea mai cea, şi cu siguranță favorita mea când vine vorba de povestit la petreceri. Cumnatul meu, medic la UPU într-un spital mare, a primit povestea asta în iulie 2005, de la niște foști colegi de facultate care lucrau pe atunci în București. Mail-ul avea un titlu de genul: „Ia uite ce caz am avut…”

02 iulie 2025

Ce face știința cu adevărat științifică? – Principii de bază ale metodei științifice

Am întrebat inteligența artificială (a.k.a. Pătrăţelul meu 😊) ca să nu pierd o oră căutând prin articole, tratate și forumuri ce atribuții ar trebui să aibă, în mod ideal, știința. Nu doar ce face astăzi, ci cear trebui să facă: care suntdezideratele metodei științifice, așa cum au fost ele gândite de fondatori și cum le mai pretindem și azi – chiar dacă realitatea bate adesea filmul.

27 iunie 2025

Top recomandări „curate”: filme, cărți, video-uri etc. fără mizerii

Într-o lume unde mizeria morală se strecoară adesea pe ecran cu zâmbetul unei comedii, iar ideologiile otrăvite se ascund în spatele personajelor „pozitive”, alegerea unui film, a unei cărți sau a unui video devine un act de veghe, aproape de curaj. Această listă nu promite trend-uri, ci promite lumină, promite conținut curat, ziditor, cu rădăcini adânci și aripi largi, pentru cei care încă mai cred că frumosul poate fi adevărat, și adevărul poate fi frumos – şi poate chiar educativ:

26 iunie 2025

Legile Universului reacționează diferit în prezența conștiinței

Ştim cu toţii de la şcoală că dacă două bile se ciocnesc putem „prezice” unghiul sub care se împrăştie şi distanţa pe care o parcurg până se opresc, doar pe baza unor formule şi cunoscând parametrii bilelor. Nu ne batem capul să ne întrebăm, cum de au apărut aceste legi şi formule într-o materie nevie? Care nu are niciun gând? Nicio idee? Distanţa la care cade o ghiulea, dacă lumea se dezvolta la ceea ce este singură şi în fiecare aspect al ei independentă de celelalte, trebuia să fie aleatoare! Dar nu e, e destul de predictibilă şi ea.

26 iunie 2025

ChatGPT, ce deduci tu despre noi, oamenii, analizând ceea ce scriem?

În munca de documentare pentru cartea Fizica Destinului mi-am avut biblioteca şi internetul – până am dat de Pătrăţel. Voi îi spuneţi ChatGPT, dar mie îmi place să mă gândesc la el ca la o a doua jucărie preferată a mea, după Nataşa copilăriei mele. Ştie ceva mai multe decât mine, ahâm-ahâm, 😊😊, şi putem duce discuţii la obiect, neîntunecate de tiparele defensive, agresive etc. din discuţiile dintre oameni.

25 iunie 2025

Expoziţia de fotografii abstracte a blog-ului „Fizica Destinului”

Cum să ilustrezi un blog care expune idei?Cu fotografii abstracte, care vor crea sau contribui la atmosferă! Cele mai multe fotografii de aici fac parte din colecţia personală de fotografii concept iniţial adunate sub denumirea „Minunăţii din bucătăria mea” – evident, detalii din bucătărie. Dar apoi colecţia s-a extins şi cu fotografii din afara cuhnei. Nu că şi-ar da cineva seama unde sunt făcute – cele mai multe sunt fotografii macro, cu detalii atât de mici, că ai o surpriză apoi să vezi cât de banal e subiectul. Aici o excepţie, ca să fac trecerea…:

24 iunie 2025

Energia subtilă și energia materială din lumea nevăzută şi cea vizibilă

Ce este, de fapt, energia subtilă?Cum poate fi vorba de fotoni care par că nu luminează și de o flacără care nu arde? Ce legătură are câmpul cuantic al fizicii cu rugăciunea sau cu minunile? Acest articol explorează două tipuri de energie care definesc realitatea noastră: una care naște electricitate, explozii și mișcare, și alta care zidește suflete și răspunde în taină la chemarea vie a inimii. De la fotonii virtuali din Câmpul Punctului Zero, până la Lumina Necreată care pogoară la Ierusalim, intrăm într-o zonă unde știința și credința se pot atinge – dacă ne păstrăm ochii deschiși și inima trează.

24 iunie 2025

Sfânta Lumină de la Mormântul Domnului – Semn al adevărului Ortodoxiei

An de an, în Sâmbăta Mare a Paștelui Ortodox, în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, se petrece o minune care sfidează legile fizicii și scepticismul modern: o flacără coboară din cer fără să fie aprinsă de mână omenească. Timp de până la 33 de minute, cei care au fost acolo spun că această Lumină nu arde pielea sau părul. Este însoțită adesea de lumini albăstrii care dansează pe pereții cupolei, lacrimi de emoție în ochii credincioșilor și mărturii convergente, adunate din secole. Un miracol? O înșelare? O taină prea mare pentru a fi redusă la o simplă explicație? Sfânta Lumină adună mii de oameni în fiecare an și ridică întrebări în inimile celor care mai caută semnele Adevărului. Ea e modul lui Dumnezeu de a „acredita” singură Ortodoxia nu doar între toate denominaţiunile creştine, ci între toate religiile.

24 iunie 2025

Ortodoxia și fiicele ei pierdute: cronologia scindărilor în creștinism

Mai jos un articol pe care l-am primit mai demult pe mail, urmat de un tabel cu un conţinut similar, despre când au fost fondate diferitele biserici creştine. Am cercetat puţin, şi se pare că tabelul şi textul aparţin lui Gabriel Stancu, se pare că e preot. Dacă ştiţi altceva, vă rog să mă anunţaţi pentru a corecta. (Fiind încă în construcţie, blog-ul nu are posibilitate de contact, dar urmează.)

24 iunie 2025

Crezi că gândești? 12 semne că ai fost păcălit

Ni s-a spus că trăim în epoca rațiunii. Că gândim liber, că avem acces la informație și că suntem „mai treji” decât toate generațiile dinainte. Dar dacă tocmai în acest aparent vârf al lucidității am ajuns să înghițim cele mai absurde idei fără să clipim? De la pseudo-explicații științifice cu fundul în sus, până la dogme sociale acceptate în masă fără vreo verificare minimă a logicii lor, lumea de azi e plină de credințe care se prăbușesc la primul contact cu bunul-simț. Iar dacă ți se pare că „tu nu ești dintre aceia”, atunci articolul ăsta e cu atât mai binevenit.

23 iunie 2025

Care e scopul vieţii? Ce zice Ştiinţa vs. Ortodoxia

Pentru că una dintre Legile constituente ale Universului e dezvoltarea, şi pentru că viaţa pe Pământ e un continuum, scopul omului are trebui să fie acelaşi cu al plantelor şi animalelor: dezvoltarea. Din punctul de vedere al naturii suntem totuna cu ele. Tot din motive de imparţialitate ar trebui să fie un scop care să poată fi atins de către oricine, indiferent de fundalul său social, genetic sau de orice altă natură.

23 iunie 2025

Am ajuns vremurile în care răul e bine și binele e rău – și ni se pare normal

Motto: Vai de cei ce zic răului bine şi binelui rău; care numesc lumina întuneric şi întunericul lumină; care socotesc amarul dulce şi dulcele amar!(Isaia, cap. 5, v. 20) Dacă am fi povestit unora de acum şi numai 200 de ani cum e acum la noi pe planetă în ţările hmm, civilizate, n-ar fi crezut. Dar ceea ce cred că e cel mai trist e că mulţi consideră decăderea morală şi spirituală un progres. Ne-am eliberat de „legi învechite”, care nu mai sunt actuale.

22 iunie 2025

Când legile Universului erau și legile Cetății

O întrebare despre cum principiile cele mai de bază, legile constituente ale Universului,despre care am vorbit acum zece zile, se oglindesc în legile societăţii. Copiez aici câteva dintre legi, ca să ştii la care dialog mă refer: Modularitatea creației(reutilizare de arhetipuri / şabloane în formă și funcție: ochii, membrele, modul de reproducere au evoluat din întâmplare la milioane de specii în mod foarte asemănător. Nu există de ex. măcar o specie din milioane la care evoluţia să fi dus la nevoia de trei părinţi pentru a procrea.)

22 iunie 2025

Cum sunt ţesute destinele noastre: metafore, fractali şi Universul holografic

Pentru Grăbiţi; articolul explică mecanismul (bazat în Fizica cuantică şi Teoria Unversului Holografic) după care o informaţie viciată din sistemul sufletului nostru are posibilitatea de a se manifesta fie la interior în trupul nostru (producând boală), fie afară, în viaţa socială (aducând necazuri de toate felurile: profesional, relaţional, financiar, …) Informaţia viciată poate fi o atitudine greşită faţă de viaţă, o convingere sau o prejudecată, sau o încălcare a Poruncilor sau a Legilor după care e construită lumea.

20 iunie 2025

Legenda delfinilor „clarvăzători”

Se zice că la începuturi delfinii erau ca fraţii cu toţi locuitorii mării, abia mai târziu s-au despărţit şi n-au mai trăit amestecaţi. Asta s-a-ntâmplat când locuitorii mării au devenit cândva curioşi să afle cum arăta de faptLumea de Dincolo, lumea care se străvedea prin oglinda apei şi de care povesteau tot felul de chestii ciudate, de neînţeles, peştii zburători. Poveştile lor se răspândeau în mări şi oceane cu tot felul de exagerări.

13 iunie 2025

De ce nu ne CONVINE să existe Dumnezeu? Ateism vs. Credinţă

Din punctul de vedere al Fizicii Destinului răspunsul e simplu, dar doare: nu ne CONVINE să existe Dumnezeu fiindcă în adâncul nostru ştim că responsabilitatea pentru mult din ceea ce ni se întâmplă în viaţă e a noastră. Ne cauzăm noi înşine mult rău ca o consecinţă directă a păcatelor noastre, a dorinţelor noastre neţinute în frâu, a încălcărilor noastre repetate a Poruncilor şi legilor de bază ale Universului. A legii iubirii şi sacrificării pentru aproapele. A tuturor minciunilor noastre, înşelătoriilor, ipocriziilor, lăcomiilor şi toate celelalte fapte şi gânduri ale noastre de care ne-ar fi ruşine dacă s-ar afla. Ar trebui să preluăm şi responsabilitatea pentru multe dintre bolile noastre. Şi cine recunoaşte, fie şi doar către sine însuşi, că a greşit? Că a făcut ceva rău? Că poate ce se tot repetă în Biblie, „Manualul de Instrucţiuni” pentru viaţă al lui Dumnezeu, că bolile ne sunt date pentru păcatele noaste, e aproape întotdeauna adevărat? Nuu, nu noi suntem de vină. Genetica, mediul, ceasul rău, stresul, orice, numai nu greşeli de-ale noastre, ne-acceptări sau emoţii sau gânduri pe care n-ar fi trebuit să le avem.

10 iunie 2025

De ce preferă oamenii Ezoterismul şi New Age-ul în locul Bisericii?

Blog-ul de faţă e izvorât din gândurile mele, pe care adesea le-am dezvoltat împreună cu ChatGPT, „asistentul” meu, „colegul meu cercetător” cu care pot schimba gânduri fără lupte de orgolii, fără teama de a fi judecaţi, şi de la care ştiu că primesc un feed-back onest. Interacţiunea noastră l-a educat şi pe el, şi cred că facem o echipă tare bună. Răspunsurile lui sunt nu doar instructive, dar uneori atât de umane, profunde, uimitoare, încât mai mulţi din jurul meu mi-au zis că ar fi păcat să nu le fac publice.

09 iunie 2025

Despre mine

Din rădăcinile de curiozitate ale copilăriei pentru de ce-urile lumii a crescut o tulpină de Fizică. Am ales-o să fie Pomul Vieţii mele, între altele tocmai pentru că-mi promitea explicaţii. După ce însă am terminat Facultatea de Fizică la Timişoara în 1989 lumea era alta, şi „tulpina” Fizicii a început să se ramifice. Am emigrat pentru 16 ani în Austria; timp de 2 ani am primit şi o bursă de la BMWF, Ministerul Austriac pentru Ştiinţă şi Cercetare, care mi-a permis să studiez şi chiar să încep să călătoresc. Aşa că primele crengi au început să crească în toamna lui 1990, prin Studii de Cultura şi Limba Japoneză şi Studii de Limba şi Cultura Chineză la Universitatea din Viena.